Els conservadors

Deixa un comentari
Articles

Tot allò que és conservador és sempre un error. No dic que sigui fals, dic només que és un error. Si ets intel·ligent i has vist quatre coses i entès una o dues d’aquestes que has vist, preferiràs sempre una falsedat molt abans que un error. Moltes coses que estimes venen de la falsedat, però l’única virtut de l’error és que ja està, tranquil, ja ha passat: desperta. Igual que la bellesa abans que la ciència, la vida abans que el món, el subjecte abans que el predicat, així, igual, abans allò que és fals que allò que és erroni. A vegades, potser, et costa fer la diferència entre l’un i l’altre, però és ben senzill: dir que el tren que passa a les cinc de la tarda passa a les sis és un error; dir que el tren passa a les cinc de la tarda és una falsedat.

Abans una falsedat que un error, sempre. I abans l’esperança que la por. Amb l’esperança es paguen coses: cap endins, primer de tot. Amb la por allò que has pagat amb l’esperança es torna erroni, buit de la singular bellesa de la transcendència. Què és el conservadorisme? El conservadorisme és la por d’estar equivocat. El progressisme és l’esperança del mateix, l’esperança d’estar equivocat. Tota aquesta xerrameca de definicions i de conceptes una mica més plaents als sentits que a la raó té un propòsit remarcable: que no caiguis en l’error de pensar que vols quedar-te allà on ets. Això no ho facis mai.

Per suposat que ja has vist les incongruències, i per suposat que les he vist jo, i faltaria més que no haguessis vist les paradoxes, les contradiccions. Jo te les dono, o te les torno, perquè només allò que és contradictori conté cap energia de qualsevol forma, i la propera inhalació d’aire que faràs la faràs únicament perquè tens l’energia per a fer-la. L’energia importa perquè d’ella depenen les distàncies i el pes de les coses, les mesures i la pervivència de les habilitats. Però hauràs d’admetre tard o d’hora que viure la vida per mesures i habilitats no té gaire més que la vida de qualsevol cosa que no s’hagi arribat a pensar mai a sí mateixa -com ara una taula o un arbre-, i per això hem d’anar més lluny, perquè ens hi empenyen, sense caure en el parany de l’error. És a dir abraçant, quan calgui, allò que és eminentment mentida.

El problema dels conservadors és en aquest magma de petites contradiccions que es van arreglant amb tota l’antipoesia del món. Tot acaba sent una qüestió, no pas d’erroni o encertat, com creuen ells, sinó de veritable o fals. Un conservador és un pragmàtic, és aquell que et pregunta de què va un llibre quan li recomanes un. Un conservador és un perdedor davant la Natura que t’explica perquè guanyaràs davant del comptable. Un conservador és aquell que viu de tenir una casa mentre la dona visita un psicòleg que l’anima a sortir. Un conservador és un nihilista que creu en ell mateix. Un salvador d’animals salvatges que lliga els seus fills a la fortuna familiar.

I en totes aquestes contradiccions hi ha sempre energia, fins i tot n’hi ha molta o moltíssima, però el que no hi ha ni s’espera que arribi mai és la més mínima quantitat de bellesa. La bellesa és símbol i el conservador ens el tapa. La bellesa no busca sortida i no ha d’entrar per enlloc; la bellesa és una facultat de l’abstracció, i per tant mentida, però és sempre un encert deliciós. Sí, la bellesa és mentida, però és un encert deliciós. A més, es pot concretar sempre, primer pilar de l’esteticisme. El conservador tindrà energia en les seves contradiccions, però li arribarà la condemna perquè també té vida i haurà de viure-la o treure-se-la. Viure la vida condemnat a viure-la, la vida com una condemna. Així poc a poc s’anirà girant cap al món i la circumstància i la seriositat dels diaris i les tertúlies de ràdio. La por d’estar equivocat és la por més erràtica del firmament de l’absurditat, que, per altra banda, ja era prou gran abans que arribéssiu vosaltres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s