Les bones intencions

Deixa un comentari
Articles

Tota la bellesa que pot fer-se és sempre una mala idea. Costum i raresa d’inspirar el món a desdir-se de la seva mandra. No té el món cap racó buit i engendra passions notables que requereixen d’un endreç. Però anar-se vestint amb el costum i la raresa d’inspirar-lo a treure’s del damunt tanta son és com fingir que li cal alguna cosa. No són hores de fingir.

Quan només ens calia ser naturals vam tirar pel dret estirant el dubte sense pensar que podíem estar-nos afalagant mentre ens cohibíem i ens portàvem a pensar massa. Pensar massa resulta en obvietats, retorna unes idees conegudes que són un pur maltracte. És recomenable llegir llibres allunyats del que un espera de la literatura.

També fer coses a les que un té por. Créixer és créixer per sobre de la llàgrima i del fangar, i si no tot acaba tenint un nom maldestre. Em miro aquesta pluja fina d’història repetida com una prosa lletja o una cançó sense partitura, precisament perquè l’esperança és que ens aturem a temps.

El que no ajuda en aquest moment -que és molt simple, com tot el que ens passa-, és dir la veritat com una forma més curta d’arribar a la mentida. Fer veure que empetitint allò que el marge ens va donar quan érem pocs i malavinguts segueix sent cosa de temps que passem i deixem de nosaltres lectures menys penoses. Però la pluja que cau sobre Barcelona cau sempre trista, com si sabés que està condemnada a aturar-se perquè torni un sol que reconeixem més fàcilment. Així que en sentir les paraules que fereixen, perquè les diu qui les ha suat en lluita, sempre sento el retorn d’algun vers que, em dic, acabarà tard o d’hora per salvar el poema.

Que no tot està tan mal escrit i que s’enganyen fent veure que patim pel mateix que ells.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s